Handgeschept papier maken

295.00

(prijs is exclusief reiskosten)
Categorie: Product ID: 4638
Doelgroep(en): Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Aanbieder: Karin Bosch van Bosch Atelier
Aantal lessen: 1
Aantal workshopleiders: 2
Hoeveelheid deelnemers: 35
Locatie: In het klaslokaal met digibord en een ruimte met voldoende tafels waar het papierscheppen plaats kan vinden waar meerdere groepjes kinderen kunnen komen
Duur: 180 minuten
Creatief proces: Oriënteren, Onderzoeken, Uitvoeren, Evalueren
Kerndoelen: Kerndoel 54, Kerndoel 55, Kerndoel 56
Bijzonderheden: Na de klassikale introductie van 30 minuten, werken we met een groepje van 7 kinderen per papierschep ronde. Elke ronde duurt een half uur. 7 kinderen x 5 rondes is 35 kinderen in 2,5 uur. Bij minder kinderen verlengen we de tijd dat de kinderen hun papier kunnen versieren. In overleg is 1 kind meer per groepje een optie.

Beschrijving

Kinderen maken spelenderwijs kennis met de kunst van het papier maken op ambachtelijke wijze.

In de klas is als eerst een introductie van een half uurtje over deze workshop met een video over immaterieel erfgoed spotten. Er wordt uitleg gegeven over de techniek van het ambacht papierscheppen, dat pulp gemaakt is van hout- en/of plantenvezels zoals katoen. en dat we oud textiel, papier en GFT afval kunnen gebruiken om nieuw papier te maken (circulaire economie).

Na de uitleg wordt het eerste groepje van 7 kinderen meegenomen om te gaan papierscheppen. Ambachtsman Ewald Weyers en Karin Bosch zullen de kinderen hierbij begeleiden.

De kinderen leren dat hun geschepte papier op verschillende manieren bewerkt kan worden met garen, bloemzaadjes en nog veel meer materialen. Hierbij is het mogelijk om ‘te schilderen’ met gekleurde papierpulp door gekleurde pulp door de knijpflessen te knijpen.

Daarna worden de velletjes papier geperst en kan het op blauwe doekjes mee naar huis genomen worden. Het kan ook zijn dat het handgeschepte papier van de leerlingen als het droog is, bewerkt gaat worden in de klas door er bijvoorbeeld op te schilderen.

De levendige fantasie van kinderen zorgt ervoor dat er unieke velletjes handgeschept papier ontstaan.

Er zijn 7 á 8 bakken pulp met plantaardige vezels, de kinderen scheppen met een schepraam op ambachtelijke wijze hun vel en versieren deze met gekleurde pulp en andere materialen . Elk kind schept en A5 papier. Deze versieren ze met gekleurde pulp en natuurlijke materialen.

Extra informatie

Doelgroep

, , ,

Aanbieder

Aantal lessen

Aantal workshopleiders

Hoeveelheid deelnemers

Locatie

,

Duur

Creatief proces

, , ,

Kerndoelen

, ,