Upcyclen – Maak van je oude kleding een kunstwerk

180.00

(prijs is exclusief reiskosten)
Categorie: Product ID: 4024
Doelgroep(en): Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Aanbieder: Karin Bosch van Bosch Atelier
Aantal lessen: 2
Aantal workshopleiders: 1
Hoeveelheid deelnemers: 30
Locatie: In het klaslokaal met digibord
Duur: 90 minuten
Creatief proces: Oriënteren, Onderzoeken, Uitvoeren, Evalueren
Kerndoelen: Kerndoel 54, Kerndoel 55, Kerndoel 56
Bijzonderheden: Een lokaal met een digibord. Verder regelt de school dat leerlingen textiel meenemen (oude kleding, theedoeken etc.) en dat scharen, potloden en een afdekzeil tegen lijmvlekken klaar liggen. De leerlingen dragen bij voorkeur oude kleding en schoenen. Uitgangspunt is dat scholen zelf schorten hebben, maar anders is in overleg te regelen dat schorten worden meegebracht. Optie: Een paar oma’s/opa's/moeders/vaders, die tijdens het maakproces komen assisteren met hun naaimachine. Karin Bosch zorgt voor textiel, garen, naalden, veiligheidspeldjes, textiellijm, linten, knopen, textielverf, kwasten en textielstiften.
Materiaalprijs per leerling: 2

Beschrijving

De leerlingen maken kennis met recycling, upcycling, duurzaamheid en vooral hoe zij dit kunnen inzetten bij het maken van kunst. Concreet pimpen we oude kleding tot een vrolijk al dan niet draagbaar kunstwerk. Dit kan een kledingstuk zijn of een textielcollage.
Voor inspiratie kijken we naar kunstenaars die met afval de meest mooie kunstwerken maken.

Wat is upcyclen?
Recyclen als zodanig kennen we allemaal wel. Maar je kunt ook creatief recyclen. Zo maak je van oude producten iets anders of zelfs iets beters! Dat noemen we upcyclen. Je gaat creatief aan de slag met je oude spullen en maakt er zo iets mooiers van.

Karin Bosch zal aan de hand van een korte PowerPoint presentatie werk laten zien van kunstenaars, die werken met afval en daar op een duurzame wijze kunst van maken.

De leerlingen zamelen van te voren (oud) textiel in en nemen daarvan drie stukken textiel mee, waaronder een textielstuk mee dat ze willen upcyclen. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld een versleten T-shirt, een jurkje, een broek of jas, maar ook accessoires als tassen en petten. Ook kan er ander afval hergebruikt worden zoals plastic doppen, binnenband van een fiets of lipjes van colablikjes om het kunstwerk nog mooier te maken.

Na een introductie van alle technieken en materialen gaan we samen brainstormen om voor iedereen een persoonlijk ontwerp te bedenken of een thema voor de hele groep.

Uit de verzamelde textielberg kunnen kinderen hun materiaal vinden om hun eigen textielstuk op te waarderen tot een superkunstig kledingstuk. Alternatief idee is om er een textielcollage van te maken. Materialen die klaarliggen: scharen, naald en draad, gekleurde houten knopen en kleine lapjes stof die bijvoorbeeld tot bloemetjes of slierten kunnen worden geknipt.

1. Pimp je oude kledingstuk tot nieuw!
In deze workshop kunnen leerlingen van een saai, lichtelijk versleten of anderszins af te danken kledingstuk iets speciaals van maken. De bedoeling is om de creativiteit de vrije loop te laten en een eigen uniek ontwerp te bedenken. Dit ontwerp kan met behulp van textielstiften/verf op je het kledingstuk worden getekend/geschilderd.

Leerlingen kunnen gebruik maken van verschillende technieken, zoals schilderen, stempelen en tekenen, om zo een totaal nieuwe look te creëren. Leerlingen kunnen kleding ook aanpassen door een ander stuk stof, touw of lint op de kleding te naaien.

Zo maken leerlingen hun eigen T-shirt, broek of jurk leuker en uniek! Hierdoor gooien ze het hopelijk minder snel weg. Samen zorgen we voor een duurzamere wereld!

2. Textielcollage
Het door de leerlingen verzamelde textiel gaan ze hergebruiken in een collage, een nieuw kunstwerk.

Leerlingen gaan in groepjes eerst bedenken wat ze willen maken. Wordt het bijvoorbeeld een landschap, een onderwaterwereld of iets totaal anders? Dan gaan ze hun idee op een groot canvas schetsen. N.a.v. dit ontwerp gaan ze er een kleurrijke textiel collage van maken. Ze kijken naar alle soorten textiel, de verschillende kleuren en structuren. Ze knippen, scheuren, vormen, vouwen en lijmen delen van het textiel tot 1 collage. Zo ontstaan er één of meerdere unieke collages voor aan de wand.

We sluiten gezamenlijk af door leerlingen elkaar hun gemaakte kledingstukken en textielcollages te laten zien en daar een korte toelichting op te geven.

Extra informatie

Doelgroep

, , , , ,

Aanbieder

Aantal lessen

Aantal workshopleiders

Hoeveelheid deelnemers

Locatie

Duur

Creatief proces

, , ,

Kerndoelen

, ,