Cyanotype – Maak je eigen blauwprint

120.00

(prijs is exclusief reiskosten)
Categorie: Tag: Product ID: 4021
Doelgroep(en): Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Aanbieder: Karin Bosch van Bosch Atelier
Aantal lessen: 1
Aantal workshopleiders: 1
Hoeveelheid deelnemers: 30
Locatie: In het klaslokaal en buiten in de zon
Duur: 120 minuten
Creatief proces: Oriënteren, Onderzoeken, Uitvoeren, Evalueren
Kerndoelen: Kerndoel 54, Kerndoel 55, Kerndoel 56
Bijzonderheden: Af te nemen in de maanden juni, juli en september; als de zon schijnt. Eventueel kunnen UV-lampen worden gebruikt als de zon niet schijnt.
Materiaalprijs per leerling: 2

Beschrijving

Leerlingen maken zelf een blauwprint en leren hierbij werken met de oude techniek van het cyanotype printen. De eigen creativiteit resulteert in een uniek kunstwerk.
Cyanotype printen is de allereerste vorm van fotokopiëren, voor het eerst geïntroduceerd in 1843. Met deze oude fotografische techniek belicht je voorwerpen, planten en negatieven op lichtgevoelig gemaakt aquarelpapier. Hierdoor krijg je de karakteristieke cyaanblauwe prints.

Tijdens de workshop oefenen leerlingen met de techniek van het cyanotype printen, waarbij ze heel creatief bezig kunnen zijn. Op transparante vellen kunnen de leerlingen schrijven of tekenen met zwarte stift en dit vervolgens als negatief gebruiken. In combinatie met planten, bloemen of andere objecten maken leerlingen zo hun eigen unieke ontwerp.
Zodra leerlingen tevreden zijn met hun compositie, leggen ze er een glasplaatje op. Deze wordt vastgezet met een aantal knijpers, zodat het ontwerp goed op zijn plek blijft.
Vervolgens wordt het aquarelpapier belicht. Belichting gebeurt zo mogelijk met zonlicht of anders met UV-lampen.
Zodra het aquarelpapier voldoende belicht is, kan deze worden afgespoeld. Na het afspoelen is de print lichtblauw, maar er kan ook gekozen worden voor een extra badje. Hierdoor wordt de print iets donkerder van kleur.
Na het drogen van het papier is het kunstwerk klaar en kan iedereen genieten van hun zelf gemaakte cyanotype print! Deze print kan thuis worden ingelijst om als kunstwerk aan de muur te hangen. Of verstuur de print bijvoorbeeld als unieke kaart naar familie of vrienden.

We sluiten gezamenlijk af door leerlingen elkaar hun zelf gemaakte blauwdrukken te laten zien en daar een korte toelichting op te geven.

Extra informatie

Doelgroep

, , ,

Aanbieder

Aantal lessen

Aantal workshopleiders

Hoeveelheid deelnemers

Locatie

,

Duur

Creatief proces

, , ,

Kerndoelen

, ,