Cyanotype – Maak je eigen blauwprint

90.00

(prijs is exclusief reiskosten)
Categorie: Product ID: 4021
Doelgroep(en): Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Aanbieder: Karin Bosch van Bosch Atelier
Aantal lessen: 1
Aantal workshopleiders: 1
Hoeveelheid deelnemers: 30
Locatie: In het klaslokaal
Duur: 90 minuten
Creatief proces: Oriënteren, Onderzoeken, Uitvoeren, Evalueren
Kerndoelen: Kerndoel 54, Kerndoel 55, Kerndoel 56
Bijzonderheden: Indien de zon niet schijnt moeten de werken belicht worden onder een UV-lamp; dit duurt 12 minuten. I.v.m. deze belichtingstijd is bij bewolkt weer een kleinere klas idealer. Een ruimte met tafels en stoelen, wandcontactdozen voor UV-lampen (als de zon niet schijnt) en wasbakken om de cyanotype prints te spoelen (bij voorkeur 3 kranen, maar eventueel is spoelen ook mogelijk met meerdere bakken met water), een rek/waslijn om de natte vellen te drogen en een digibord.
Materiaalprijs per leerling: 2

Beschrijving

Leerlingen maken zelf een blauwprint en leren hierbij werken met de oude techniek van het cyanotype printen. De eigen creativiteit resulteert in een uniek kunstwerk.
Cyanotype printen is de allereerste vorm van fotokopiëren, voor het eerst geïntroduceerd in 1843. Met deze oude fotografische techniek belicht je voorwerpen, planten en negatieven op lichtgevoelig gemaakt aquarelpapier. Hierdoor krijg je de karakteristieke cyaanblauwe prints.

Tijdens de workshop oefenen leerlingen met de techniek van het cyanotype printen, waarbij ze heel creatief bezig kunnen zijn. Op transparante vellen kunnen de leerlingen schrijven of tekenen met zwarte stift en dit vervolgens als negatief gebruiken. In combinatie met planten, bloemen of andere objecten maken leerlingen zo hun eigen unieke ontwerp.
Zodra leerlingen tevreden zijn met hun compositie, leggen ze er een glasplaatje op. Deze wordt vastgezet met een aantal knijpers, zodat het ontwerp goed op zijn plek blijft.
Vervolgens wordt het aquarelpapier belicht. Belichting gebeurt zo mogelijk met zonlicht of anders met UV-lampen.
Zodra het aquarelpapier voldoende belicht is, kan deze worden afgespoeld. Na het afspoelen is de print lichtblauw, maar er kan ook gekozen worden voor een extra badje. Hierdoor wordt de print iets donkerder van kleur.
Na het drogen van het papier is het kunstwerk klaar en kan iedereen genieten van hun zelf gemaakte cyanotype print! Deze print kan thuis worden ingelijst om als kunstwerk aan de muur te hangen. Of verstuur de print bijvoorbeeld als unieke kaart naar familie of vrienden.

We sluiten gezamenlijk af door leerlingen elkaar hun zelf gemaakte blauwdrukken te laten zien en daar een korte toelichting op te geven.

Extra informatie

Doelgroep

, , ,

Aanbieder

Aantal lessen

Aantal workshopleiders

Hoeveelheid deelnemers

Locatie

Duur

Creatief proces

, , ,

Kerndoelen

, ,