Rondleiding Kasteel Ruurlo

Rondleiding Kasteel Ruurlo | In de samenwerking tussen Theatergroep De Nieuwe Koning, Kasteel Ruurlo (museum MORE) en Culturije is een prachtige korte leerlijn ontwikkeld voor de middenbouwgroepen van de basisschool. In de theatrale rondleiding gaat het over de geschiedenis van Kasteel Ruurlo en over de kunst van Carel Willink. Regine Hilhorst verzorgt tekst, zang en spel en Bert van der Veen (beiden onderdeel van Theatergroep De Nieuwe Koning) muziek en spel. Scholen kunnen zich voor dit project inschrijven.

Verhaallijn

Rondleider Willeke Willink (het achternichtje van schilder Carel Willink) is kasteelfluisteraar. Ze weet zeker dat het kasteel leeft. Samen met Willem de muziekman, krijgen ze de oudste steen van Kasteel Ruurlo aan de praat. Maar die eigenwijze steen kan nog veel meer! Willeke en Willem belanden in hun eigen sprookje. Graaf Roderlo, Sophia van Heeckeren, Carel Willink en zijn muze Mathilde komen voorbij. Maar hoe krijgt Willem zijn Willeke weer terug?

Project informatie

Er is rondom de theatrale rondleiding een gehele lessenreeks ontwikkeld. De leerlingen worden in een voorbereidende les voorbereid op het bezoek aan Kasteel Ruurlo. Bij aankomst op Kasteel Ruurlo wordt de klas gesplitst, de ene groep gaat de theatrale rondleiding beleven en het andere groepje vervult een buitenopdracht rondom het kasteel. Hierna wisselen de groepen.

Verwerkingsles

Na dit bezoek geeft de leerkracht een verwerkingsles op school. De leerlingen gaan geheel naar eigen verbeelding een zelfportret maken waarbij de achtergrond van het zelfportret ook een rol gaat spelen. Deze verwerkingsopdracht is geanticipeerd op de werkwijze van Carel Willink met zijn magische achtergronden.